Юка: користь для здоров’я.
Екстракт вічнозеленої рослини Юки Шидігера зменшує неприємний запах фекалій тварин шляхом з’єднання аміаку і фекальних летючих речовин. Цей натуральний екстракт має також сильні антиоксидантні властивості і підтримує імунну систему. Природні сапоніни юки покращують здоров’я кишківника, тоді як її поліфеноли підтримують здоров'я суглобів.
Рослина юка Шидігера містить деякі біологічно активні хімічні сполуки, такі як стероїдні сапоніни та поліфеноли, а саме ресвератрол.
Своїми лікувальними властивостями юка зобов'язана наявним в її складі сапонінам. Ці рослинні стероли демонструють здатність зв’язуватися з холестерином в жовчі, таким чином, збільшується їх виведення із організму та знижується кров’яний тиск. Ця здатність також пояснює антипаразитарну дію юки. Завдяки своїй властивості утворювати стійкі сполуки з холестерином в клітинних мембранах найпростіших (наприклад, Giardia лямблій), сапоніни руйнують клітинні мембрани, що врешті-решт веде до загибелі найпростіших. Сапоніни юки також показали, що мають антибактеріальні властивості та можуть підтримувати здоров’я кишківника через контроль над зростанням бактерій.
Існує традиційний спосіб використання юки для підтримки здоров’я суглобів, оскільки поліфеноли, що містяться в ній, є антиоксидантами і тому запобігають руйнуванню тканини вільними радикалами (або реактивними видами кисню (ROS)). Вони також інгібують ядерний фактор kappa B (NFkB), важливий хімічний регулятор імунної системи, що сприяє запаленню. Поліфеноловий антиоксидант ресвератрол широко відомий як складова червоного вина і вважається головним фактором позитивного впливу напою на здоров'я серцево-судинної системи.
Нарешті, екстракт юки має здатність зв’язуватися з токсичними побічними продуктами метаболізму в організмі, а також метаболізму мікроорганізмів, в тому числі трильйонів бактерій та інших мікробів, які живуть в кишечнику.